Emun är en stor långhalsad fågel som härstammar från Australien. Fågeln är landets nationalfågel och den fjärde största fågeln i världen. Den kan leva i de flesta olika marker, men trivs som bäst i skogsmarker. Det är en väldigt nyfiken fågelart som gillar att undersöka människor och djur. Det händer att de går fram till andra djur och petar på dem för att sedan springa iväg och se hur de andra djuren reagerar. Enligt vissa är emun en flyttfågel trots att den inte kan flyga, det beror på att den gärna följer regnet under regnperioderna för att få tillgång till växterna som dyker upp.

Den australiensiska emun kan bli upp till 2 meter hög och väga över 40 kilo. Honorna är i regel aningen större än hanarna. Utseendemässigt påminner de mycket om strutsar men har en lite kortare hals och deras fjäderdräkt är ullig. Fjäderdräkten är vanligtvis beige i färgen och resten av kroppen svartbrun.

Där de parar sig lägger honorna upp till 11 ägg som till skillnad från andra fågelägg är mörkare i färgen och de kan väga upp till 900 gram. De ruvas av hanen som har lagrat upp fett för att inte behöva flytta på sig under de 8 veckor som han håller äggen varma. Honan stannar inte alltid kvar hos hanen utan vissa väljer att bege sig iväg för att leta efter en ny partner. När kycklingarna föds lär de sig gå och äta på direkten, de fortsätter att följa hanen några månader tills de är tillräckligt stora för att ta hand om sig själva. Hanen fortsätter värma ungarna om nätterna och leder dem till områden med mycket föda på dagarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *