Tröglorier är ett släkte inom familjen lorier vilket tillhör ordningen primater. Det finns fler arter inom släktet och en av de mest välkända är Tröglori. Det är en nattaktiv primat med stora och nästan lysande ögon. Den är liten i storleken, cirka 26 till 38 centimeter i kroppslängden och en vikt på upp till 1,6 kilo. Storleken går att jämföra med en mindre katt. Denna djurart finner man främst i södra Asien, bland annat i Kina, Vietnam och Kambodja. De trivs bäst i tropiska skogar, sekundära skogar eller förortsträdgårdar. Det är ett väldigt långsamt djur som lever uppe i grenar, uttömda träd eller trädspår. De har en körtel i armbågen som de använder för att föra in gift in i munnen vilket gör att deras bett blir giftiga och kan orsaka svullna kroppsdelar eller infektioner.

Tröglorin har en diet som består av ägg, insekter, ödlor, fåglar samt frukter och blad. De är väldigt långsamma, men kan vara snabba med sina händer när de till exempel fångar insekter att äta. Eftersom tröglorin tillhör en nattaktiv art jagar de på nätterna och detta har lett till att de har skrämt flera nattvandrare. Deras stora ögon är nämligen väldigt reflekterande vilket gör att de har ett rätt skräckinjagande utseende när man stöter på det ute i skogen mitt i natten. Skulle man se dem mitt på dagen sover de troligtvis sova och det är bäst att inte störa dem.

Skulle man vilja se en tröglori utan att behöva bege sig till Asien och gå ut och vandra mitt i natten är det fullt möjligt. De finns att se på djurparker, i Sverige finns det ett antal trögloris i Tropicariet på Kolmårdens djurpark.