För att din hund ska må bra är det viktigt att du aktiverar den. En hund som inte får motion och stimulans blir svårare att hantera och det är viktigt för hundens hälsa. Därför är det viktigt att du gör det du kan för att aktivera din hund dagligen. Men om du inte har haft hund innan eller letar efter nya sätt att aktivera din hund kan du i följande text få några tips på det.

Promenader

Till att börja med är det av största vikt att du tar ut hunden på promenader flera gånger om dagen. Många har dock inte tid att ta ut hunden på längre promenader varje gång den ska ut och kissa. Därför är det viktigt att du åtminstone tar ut hunden på en längre promenad i minst 30 minuter varje dag.

Promenader är viktiga dels för att hunden ska få göra ifrån sig. Men det är minst lika viktigt med promenader för att hunden får nosa på alla de lukter som finns ute och kan spåra efter andra djur och dofter. Vill du göra promenaden roligare kan du ta med en leksak och låta hunden springa efter leksaken eller använda hundgodis och gömma det utomhus och låta hunden spåra.

Aktivering inomhus

Förutom att du kan aktivera hunden när ni är utomhus kan du också aktivera hunden inomhus. Du kan till exempel använda dig av hundgodis och gömma det på olika ställen i hemmet. Till exempel under en filt, i gamla äggkartonger eller i aktiveringsleksaker där du gömmer godis och låter hunden kämpa för att få fram godiset.

Förutom att hunden kan leta efter godis för att aktiveras kan du också uppmuntra till lek eller öva på olika saker. Till exempel olika tricks.

Avslutningsvis finns det många leksaker som kan roa din hund. En del hundar kan leka själva medan andra föredrar att leka med andra hundar eller människor.

Agility

Om du har en livlig hund som älskar att hoppa och är duktig på att lyssna på dig kan det vara en bra idé att du och din hund börjar i agility. Agility är en hundsport som går ut på att hunden tar sig över en bana med olika hinder på så kort tid som möjligt och på korrekt sätt. Det här är en sport som kräver övning och är något som många hundar uppskattar.