Ska du skaffa katt finns det flera kattraser att välja bland. Här nedan kan du läsa mer om några av de mest populära kattraserna i Sverige.

Bondkatt

Bondkatten, eller huskatten som det också kan kallas för, är den vanligaste kattrasen. Denna kattras består vanligtvis av flera olika raser och är därmed en blandras. Eftersom denna kattras inte kräver någon stamtavla kallas de för bondkatter eller huskatter.

Ragdoll

Ragdoll är en kattras som kan kännas igen på att katten har ljus päls och ögonen oftast är ljust blåa. Rasen har sitt ursprung från USA och uppkom när man parade en vit långhårig katthona med en helig birma. Kattrasen blev godkänd som ras år 1969 och år 1991 kom den första ragdoll katten till Sverige och har sedan dess varit en av de mest eftertraktade kattraserna.

Sibirisk katt

Sibirisk katt är en kattras som har sitt ursprung i Ryssland. Kattrasen kan kännas igen på att de har tjock och lång päls som klarar av även de kallaste vintrarna i Sibirien. Kattrasen har funnits sedan 1700 talet men det dröjde fram till 1980-talet som rasen spred sig ut i världen och så småningom även till Sverige.