Jättepandan, bambubjörn eller pandabjörnen, är en stor utrotningshotad björn som endast finns i Kina. En vuxen panda kan väga upp till 150 kilo och bli mellan 1,5 till 1,7 meter lång. Pandor har en tät päls som är svartvit, svarta armar och ben samt svarta öron och runt ögonen. Resten av pandan är vitaktig i färgen. Även svansen kan vara svart ibland, men det kan variera mellan olika pandor. Svansen hos pandan är mellan 10-15 centimeter lång och den näst längsta bland alla arter i björnfamiljen.

Idag lever pandan endast i Kina, men tidigare fanns den även i Vietnam och Myanmar vilket förändrades i samband med människans miljöpåverkan. Pandan lever till största delen ensam, enda gången de träffar andra är under parningen och honor när de har sina ungar. Pandan spenderar den största delen av tiden med att äta och dess diet består bambuskott, men även andra typer av växter. Under en dag kan en panda äta upp till 20 kilo mat vilket kan ta upp till 12 timmar om man räknar med tiden det tar att hitta maten och samla ihop den. Under vintertiden går jättepandan inte i ide som andra björnar, de vandrar dock till varmare områden för att klara sig.

En pandaunge föds efter elva månader och är från början endast 10 centimeter lång och väger max 150 gram. Den är dessutom döv, blind och har ingen päls. Skulle en hona föda två ungar finns det en stor risk att endast en överlever. När ungen är runt 20 dagar bör den börja få päls och väga runt 500 gram. Vid 3 månaders ålder har den fått all päls och sover nästan hela dagarna. När ungen når 7 månader bör den vara full av lekfullhet och energi, samt ha en vikt på upp till 20 kilo. Vid denna ålder har pandaungen också lärt sig att överleva på bambu. Ungen stannar kvar hos sin mamma i drygt 18 månader och beger sig sedan iväg för att hitta sitt eget revir. Hur lång medellivslängden för en panda är, är inte helt säkert. Vissa säger att de kan leva tills de blir 20 år i det vilda och 25 i fångenskap, men det finns bevis på en individ som levde till 38 års ålder i Hongkong.