Den japanska makaken, som även kallas för snömakak eller snöapa, är en primat som förekommer främst i Japan framförallt på öarna Shikoku, Honshu och Kyushu. De är även möjligt att stöta på djuren på de mindre öarna som ligger inom samma område. De sover på nätterna, gärna högt uppe i träd eller klippor, och äter samt utför andra aktiviteter under dagtiden. De äter främst frukter och insekter men även en del odlade grödor, späda blad och en del smådjur. Denna djurart är väldigt nyfiken av sig och skulle en individ lära sig någonting nytt kommer resten av flocken också lära sig samma färdighet. Varje flock kan bestå av allt mellan 10 individer upp till över 100, och i varje grupp finns det en blandning mellan honor, hanar och ungar.

Den japanska makaken har en ullig, brun eller grå päls samt röda och hårlösa kinder. Deras kroppslängd brukar vara mellan 45-60 centimeter och svansen mellan 7-12 centimeter. Honorna är lite mindre än hanarna och de som bor i kallare områden är ofta lite tyngre än de som bor i varmare områden. Normalt väger en japansk makak mellan 8-18 kilo.