Har du ett intresse för fåglar och gillar att vistas ute i skog och mark? Då kan fågelskådning vara rätt typ av aktivitet för dig. Om man gillar ett visst typ av djur faller det sig naturligt att man vill se mer av detta, komma närmare inpå och även lära sig mer om de olika arterna eller raserna. Fågelskådning är en aktivitet som är väldigt rolig och som dessutom ger dig möjlighet till massor med frisk luft. Det bästa är om du ger dig av tidigt på morgonen. Då är det tveklöst bäst chans för dig att få se så många olika typer av fågelarter som möjligt.

Tips för nybörjaren

Har du inte gett dig ut på fågelskådning tidigare kan det vara bra att ha med dig lite tips i ryggsäcken. På så sätt ökar du inte bara dina chanser att få se fina fåglar, utan din tid ute i naturen blir också bekvämare.

Rätt kläder: Se till att du har rätt kläder när du är ute i naturen. Är du iväg på morgonen kan luften vara både fuktig och kall, även mitt i sommaren. På hemsidan https://www.garphyttan.com/sv/ hittar du mängder med bra friluftskläder som lämpar sig utmärkt när du ska vara många timmar i naturen. De är också i en färg som gör att du inte kommer vara lika synlig.

Ta hjälp av telefonen: Din telefon kan komma mycket väl till pass när du är ute på fågelskådning. Med de mobiler som finns idag kan du inte bara ta riktigt vackra bilder, utan du kan även spela in läten som du sedan kan lyssna på när du är hemma igen. Utöver detta finns det till och med ett flertal fågel-applikationer som du kan använda dig av. Några exempel är bland annat appen “Kvitter” och “Fågelguiden”.

Använd mer än bara synen: När du fågelskådar kan det vara bra att använda fler sinnen än enbart din syn. Orsaken till detta är att det inte alltid är lätt att se fåglarna på nära håll och därmed svårare att avgöra vad det är. Lär dig istället hur de olika fåglarna flyger, vilka landskap som de gärna håller till i och vilka läten de har.

Kikaren är ett bra hjälpmedel: Att använda sig av en kikare gör att du kan se fåglarna på nära håll, utan att faktiskt behöva komma nära. För att “hitta rätt” med kikaren direkt fäster du blicken på fågeln och lyfter därefter upp kikaren. Nu kan du justera skärpan.

Packa rätt: Ska du vara borta länge? Då är det viktigt att du packar med dig allting som du behöver för att ha det trevligt. Ta med dig en extra tröja och packa ner något gott att äta och dricka.