Ett bra kikarsikte gör det möjligt för jägaren att se djur som rör sig långt bort. Det minskar risken för skadeskjutning och således minskat lidande för djuret. Dessa sikten är ofta ganska dyra och bör ses som en viktig investering. Det finns mycket att tänka på vid köp ett kikarsikte eftersom det dels måste uppfylla dina personliga preferenser, men även passa din jaktsituation. Många jägare väljer att införskaffa olika kikarsikten för olika typer av jakt. Valet beror även på vilket djur du jagar. Många djur, exempelvis vildsvin, är tillåtet att jaga på natten, vilket ställer särskilda krav på siktet. Här kan du läsa mer om vilken typ av kikarsikte som lämpar sig för olika typer av jaktsituationer.

Jakt i mörker & Skymningsjakt

Kikarsikten av hög kvalitet är särskilt viktigt vid jakt i mörker eller i skymningen eftersom sikten är begränsad. Generellt rekommenderas ett högkvalitativt kikarsikte med stort ljusinsläpp och rödpunktssikte när du jagar i mörker och i skymningen. Rödpunktssikte kallas även för belyst sikte. Vid drevjakt i skymning rekommenderas även sikten som är lågförstorande eftersom det ofta krävs snabba skott. Om du däremot planerar att skjuta på långt håll rekommenderas stor förstoring och stort ljusinsläpp. För toppfågeljägaren är det även viktigt att välja ett lätt och smidigt sikte. Ljustransmission är en annan viktig parameter när du väljer sikte, framför allt om du jagar i mörkret. Det är den parameter som mäter hur mycket ljus som siktet släpper in. De bästa siktena ligger på cirka 90-95 %. Hos Astro Sweden hittar du ett stort utbud av kikarsikten för alla typer av jaktsituationer, även jakt under dygnets mörka timmar. Här hittar du många kända varumärken med avancerade sikten såväl som prisvärda budgetsikten.

Jakt i dagsljus

Dagsljus ställer annorlunda krav på kikarsiktets egenskaper. Bland annat krävs det att det är antireflexbehandlat. I många av de avancerade kikarsiktena är samtliga delar antireflexbehandlade, men i de enklare siktena är det bara frontlinsen eller okularlinsen som är behandlad. Ju fler element i kikaren som är antireflexbehandlade desto bättre. Dålig antireflexbehandling resulterar i en mjölkig hinna, vilket gör det svårare att skjuta. Älg, Björn, varg, järv, rådjur, hjort, lo och mufflon får endast jagas en timme före soluppgång och under dygnets ljusa timmar. Övriga jaktbara djurarter kan jagas när som helst under dygnet.