Vombater är små växtätande pungdjur som kommer från Australien. De är kortbenta och påminner ganska mycket om en björn i utseendet, är bruna i färgen och har ett relativt stort huvud. De kan växa till att bli drygt en meter långa och väga runt 25 kilo. De är dessutom ett av de största däggdjuren som gräver gångar ner i jorden med sina skarpa klor. De skapar gärna små grottor samt ett tunnelnät under jorden som gör att de kan ta sig runt. Så länge de har jord att gräva i kan de bo nästan var som helst. De är dessutom nattdjur och spenderar gärna tiden de sover under jord där det är svalare och mörkare.

En vuxen vombat har nästan inga fiender, det enda djuret förutom människan som kan vara ett hot är dingon. Med hjälp av vombatens hårda baksida som består bland annat av brosk kan den gräva ner sig och skydda sig relativt bra mot eventuella hot.

Vombatens diet består främst av gräs och mossor. De kan också äta delar av träd, buskar och en del svampar. Djurens ämnesomsättning är långsam men effektiv och deras föda kan stanna i systemet i upp till 3 dagar.