Hundraser

Alla hundar härstammar från vargen och är därmed mer eller mindre släkt med varandra. Men det kan vara svårt att tro när man jämför en chihuahua med en husky. Idag finns det otroligt många olika sorters hundraser i olika storlekar, pälstyper och egenskaper. Eftersom det finns väldigt många olika raser, för att inte nämna blandraser är det svårt att ge utrymme åt dem alla. I det här inlägget kan du läsa mer om några av de mest populära hundraserna i Sverige.

Labrador retriever

Labrador retriever, labrador eller labbe som hundrasen också kan kallas för i folkmun är en av de vanligaste hundraserna i Sverige och resten av världen. Hundrasen är känd för att vara lugna och tillgivna. De är lätta att uppfostra och har en mankhöjd på mellan 44 och 57 cm och väger vanligtvis mellan 25 och 36 kg.

Hundrasen har funnits sedan omkring 1700-talet och uppkom i Storbritannien men det var först på 1800-talet som labradoren började bli mer vad den är idag. På 1950-talet blev labradoren en sällskapshund och har sedan dess varit en av de vanligaste sällskapshundarna.

Labradorer finns i färgerna svart, brun och gul och de har blankt täckhår med underull vilket innebär att de fäller hår.

Schäferhund

Den näst vanligaste hundrasen är en tysk schäferhund. Som namnet förtäljer har hundrasen sitt ursprung från Tyskland och började avlas fram på 1800-talet. Schäfrar är något större då de kan väga mellan 32 och 40 kg och har en mankhöjd på 55 och 65 cm.

Schäfrar har ett jämnt humör och har bra nerver. De är lättlärda och har många bra egenskaper och därför används de bland annat som polishundar.

De har en tjockare päls som de fäller och är bruna med svarta teckningar. Även schäferhundar fäller sina hår.

Golden retriever

Golden retriever är en retrieverhund som finns i flera färger. Den mest klassiska är gul men de kommer även i andra färger såsom brun och svart.

De har en mankhöjd mellan 51 och 61 cm och väger mellan 25 och 29 kg. Hundarna är numera klassiska familjehundar då de är lugna, snälla och lätta att fostra. De har en tät underpäls och fäller hår. De älskar vatten och kan användas vid jakt.

Golden retrieverrasen har sitt ursprung från Storbritannien där rasen började avlas fram på 1800-talet.

Jack Russell terrier

Jack Russell är en sorts terrier som är av det mindre slaget. De har vanligtvis en mankhöjd på mellan 25 och 30 cm och väger 5-6 kg.

Rasen har sitt ursprung i Australien där man började avla fram rasen på 1800-talet. Men det var först på 2000-talet som rasen verkligen fick sitt genomslag och blev en av de vanligaste hundraserna i Sverige men också i resten av världen.