Det är lika fantastiskt varje år att upptäcka de första flyttfåglarna. Eftersom flyttfåglarnas ankomst också är vårens ankomst, hälsar vi dem hjärtligt välkomna. I denna artikel kan du läsa om hur du lockar flyttfåglarna till d

in trädgård så att du kan njuta av dem ända tills det är dags för fåglarna att flyga söderut igen.

Vad är en flyttfågel?

De allra flesta fåglar är flyttfåglar. Det betyder att de flyger söderut när vintern kommer eftersom de inte är rustade för att klara av den kalla årstiden. En fågel som flyttar från sin häckningsplats kallas för flyttfågel. Oftast beger sig fåglarna till södra Europa eller Afrika men det finns även fåglar som flyttar inom Sverige, från norr till söder. De fåglar som däremot inte flyttar utan stannar kvar på ungefär samma plats, kallas stannfåglar.

Vilken mat ska jag locka med?

Vilken mat du ska lägga ut beror på vilka fåglar du vill ska komma till din trädgård. Bofinken gillar hampfrön och bokollon. Det går också bra att mata den med frukt. Rödhaken och staren är förtjusta i banan, äpple och päron. Ta reda på vilken mat din favoritflyttfågel gillar så att du kan ägna dig åt fågelskådning i din trädgård.

Holkar

När det börjar finnas gott om insekter som föda åt fåglarna behöver du inte längre mata dem. Nu behöver du erbjuda ett säkert ställe där fåglarna kan bygga bo. Återigen ska du utforma detta efter dina önskemål om hyresgäster. Med materiel och virke från Byggmax

är det enkelt att bygga egen holk. Mest betydelse har storleken på hålet. Tre centimeter är lagom för att locka svartvit flugsnappare. Staren behöver däremot ett lite bredare hål.

Övriga tillhåll i trädgården

Fåglar gillar träd och buskar där de kan gömma sig, bygga bo och hitta insekter. Därför är det bra att ha både träd och buskar i trädgården så att fåglarna trivs och stannar kvar i den.