Den indiska kobran, eller glasögonormen som den också kallas, är en giftig orm som finns i bland annat Indien, Sri Lanka, Nepal, Pakistan och Bangladesh. Den har fått namnet “glasögonorm” från mönstret på nackskölden som den spärrar upp när den känner sig hotad. Mönstret påminner nämligen om ett par glasögon.

Ormen kan bli över 2 meter lång och dess kroppsfärg kan variera mellan brun, vit, svart eller en blandning av dessa färger. Den indiska kobran äter främst mindre djur som råttor, ödlor, grodor, möss och även andra ormar. Det sägs att ormen biter tusentals människor varje år, framför allt i Indien vilket leder till dödsfall. Den har ett väldigt kraftigt nervgift som påverkar bland annat lungor och hjärta, men med den ökade tillgången till serum mot ormgifter har antalet dödsfall minskat en hel del.

Glasögonormen är dessutom en av de mest populära ormarna för ormtjusare på grund av dess vackra mönster. Dessa föreställningar är vanligast under dagtid med tanke på att ormen sägs vara lite lugnare när det är som varmast ute. Det är främst på natten som de är aktiva och bland annat passar på att jaga.