När du ska jobba med djur gäller det att du är rätt klädd. Det har både med säkerhet och bekvämlighet att göra. Speciellt viktigt är det om du arbetar med hästar eller större djur. I den här texten berör vi först och främst kläder som är bra att ha när du arbetar med större djur.

Praktiska kläder

När du arbetar med djur är det viktigt att du är praktiskt klädd. Med ordentliga fritidsbyxor kan du jobba ordentligt utan att du behöver tänka på om plaggen tål det eller inte. Det finns en risk att du blir smutsig under arbetet och därför är det bra om du inte använder de finaste kläderna. Det är nämligen inte alltid fläckarna går bort i tvätten.

Smittskydd

Om du arbetar på flera olika anläggningar är det viktigt att du byter kläder mellan de olika gårdarna. När det gäller till exempel smittskydd för häst bör man byta alla plagg, och gärna duscha mellan olika stall för att slippa få med sig olika smittor. Flera sjukdomar som sprids via kläder är väldigt allvarliga och de kan rent av göra så att djuren avlider, eller så får verksamheten stänga under en längre period vilket ofta innebär stort ekonomiskt bortfall.

Bra kläder minskar skaderisken

När du är rätt klädd bland större djur minskar du risken att skadas. Om du trampas av en häst eller av en ko utan att ha rätt skor kan foten skadas allvarligt. Därför är stålhätteskor alltid ett praktiskt val. Kläder med reflex kan också vara klokt. Då syns du väl ute i hagar eller om du är nära trafik med djuren. Är det hästar du håller på med är ridhjälmen en självklar del av din utrustning och den bör alltid sitta på huvudet när hästen hanteras även om den bara ska ledas in från hagen.