Har du en hund vill du säkert att den ska följa med dig ut på olika små äventyr, promenader och kanske på längre resor. För att resan ska bli så säker som möjligt för hunden är en hundbur det bästa alternativet.

Vad har du för ansvar?

Du som äger ett djur har ansvar för att det mår bra, får tillsyn och även i övrigt får vad det behöver. När det kommer till att resa med hund innebär det att den hundbur som används når upp till minst de rekommenderade måtten. Hunden ska kunna röra sig i buren, till exempel vända på sig, ställa sig upp och så vidare. Det finns färdiga uträkningar som du kan använda dig av för att se hur stor bur din hund behöver ha. Du måste också se till att hunden har tillgång till vatten och skugga, och du får inte lämna hunden ensam i flera timmar och bara en kort stund i en varm eller kall bil, eftersom den riskerar att skadas. När du packar bilen ska det inte finnas risk att andra saker faller på den hundbur det finns en hund i. Även i övrigt har du ansvar för att resan ska bli trygg och säker för din lilla vän.

En aktiv hund med ett aktivt liv

De allra flesta hundar tycker att det är roligt att vara aktiva och följa med dig på olika små utflykter och resor. Är ni ofta iväg tillsammans kan det vara en god idé att skaffa en hundbur som installeras permanent i bilen. Då behöver du inte ha strul med att få den på plats inför varje resa. Det finns även andra lösningar än bur, du kan till exempel använda en hundsele och spänna fast hunden, eller så kan du ha ett lastgaller för bagageutrymmet. Hundbur är en väldigt säker lösning som dessutom är smidig och går att använda i de flesta bilar.

Ta med hunden utomlands?

Det är möjligt att ta med din hund även på resor utomlands, även om det då finns fler regler som du måste hålla koll på. Det har blivit enklare att resa med hundar och om du bara planerar i god tid brukar det inte vara några problem att lösa det så att hunden kan följa med. Frågan är bara om hunden uppskattar en längre resa eller om det blir för stressigt för den. Även om hunden är din bästa vän kan det bästa alternativet vara att lämna den hemma ibland – med en bra hundvakt såklart!